Biodling

Bin är bland de viktigaste varelserna vi har här på jorden! Var tredje tugga mat som du äter är beroende av pollinering från honungsbin, så det är ingen överdrift att påstå att den mänskliga civilisationen är helt beroende av friska och flitiga honungsbin.  Vi bedriver en riktigt småskalig biodling (ca30 samhällen) och producerar en krämig Småländsk Vildblomshonung i 125-2världsklass. Vår omgivning som präglas av små täppor, ängsmarker, stenmurar och skog är perfekt för vilda blommor att frodas i då inget modernt lantbruk med monokultur finns där vi har bin. Mångfalden av fauna ger vår honung ett smakomfång som är unikt.

Vi har helt övergett traditionella bikupor och ramar och bytt driftsform till Top Bar Hives, eller fribiodling som det även kallas. I dessa kupor får bina bygga egna vaxkakor och samhället byggs ut på bredden i stället för höjden. Då honungen inte längre hamnar i färdiga ramar så går den inte heller att slunga, utan vi pressar i stället vår honung med hela vaxkakan, detta innebär att flyktiga aromämnen bibehålls i högre utsträckning. Fördelarna med fribiodling är många, både för biodlaren och bina, men kunskapen om denna driftsform bland biodlare i allmänhet är minimal, då det kräver ett helt annat tänk och arbetsrutiner.

Från biodlingen får vi förutom honung även bivax, propolis och pollen. Vi gör egna handstöpta bivaxljus, salvor mm.

Vi erbjuder företag ”Fadderskap av bikupa” som en fantastisk möjlighet att kommunicera sin miljöpolicy och samhällsansvar internt och externt. Till grupper erbjuder vi Bisafari och Honungsprovning, ofta i kombination med andra aktiviteter här på gården, eller med andra företag. Vi tar även mot studiebesök, i mån av tid, och berättar om fribiodling med TBH kupor.