Honung från Kupa till Burk
Vi skördar honung löpande under sommaren med start i slutet av juni och fram till mitten av september.

Skörda honung är ett tungt arbete. Våra honungsrammar väger ca 2 kg styck, vilket innebär att en låda med honung väger ca 25 kg. Ett antal med fulla lådor väger snabbt många kilon....som hanteras manuellt till stor del.

I honungshuset sker sedan utvinningen av honung. Det är lättast att utvinna honungen från ramarna när de kommer direkt från kupan, dvs är "kupvarma". Dessvärre är det sällan att det fungerar tidsmässigt efter en lång skördedag. I stället gäller det att hålla slung-rummet varmt, och även ha värme i botten på maskinerna, så honungen rinner lätt och smidigt.

Först ska honungskakan avtäckas, vilket innebär att man tar bort det tunna lagret av täckvax.
De nu avtäckta honungsramarna som dryper av honung placeras sedan i en så kallad slunga.

Slungan pressar genom centrifugalkraft ut honungen till väggarna av slungan, därifrån rinner honungen ner på botten i slungan och ut till Karusellseparatorn. 
Ljung-honung måste innan slungning köras genom en honungslossare (Sjölis), vilket innebär att det är avsevärt mer arbete med  ljunghonung

Honungen från såväl slungan som från vaxskruven rinner in i den magiska maskinen Karusellseparatorn som renar honungen från nästan alla små vaxpartiklar.

Från separatorn rinner honungen genom en mycket finmaskig sil som fångar upp det som eventuellt separatorn missat.

Ca 25-30% av vår honung slungas inte, utan pressas.

Honungen pumpas därefter upp till en 
tank med omrörare i, som rymmer 400kg .
I tanken tillsätts YMP-honung, därefter tappas honungen upp i 28kg hinkar med tätt lock. Dessa körs sedan in i kylrummet där honungen kristalliseras.

Alla hinkar förses med batch-nummer som vi använder för  att spåra skördetillfälle, bigård, typ av honung, vattenhalt, slungdatum och ympdatum.
Ympning görs för att honungen ska få en len och krämig konsistens när den kristalliserar. 
(Ymp=fjolårshonung av precis rätt konsistens blandad med råhonung. För mer info sök på nätet efter "Ekobi-metoden").

När honungen är färdigkristalliserad i kylrummet är det dags för upptappning på burk, alternativt tappar man upp vid ännu senare tillfälle. I kylrummet med rätt temp och luftfuktighet kan honungen lagras under lång tid, flera år utan att den försämras. En del honung blir mer aromatisk efter lagring.

Nu är det dags att tappa upp honungen i burk. När det stått  i kylrummet blir den hård. För att kunna fylla upp den i burk behöver den varsamt värmas upp till kup-temperatur igen, dvs ca 36-38 grader. Detta sker i ett värmeskåp, och tar 1-2 dygn.

När honungen är 36-38 grader varm rinner den smidigt, och hinkarna hälls över/eller pumpas till tanken med omrörare, där den rörs runt i ca 30 minuter för att blanda hinkarna väl. Upptappning till glasburk sker sedan med en tappmaskin. 

Alla burkar förses med ett batch-nummer. I vårt honungsregister är detta nummer kopplat till ett eller flera olika slung-batch-nummer. På så vis kan vi bakåt spåra varje honungsburk bakåt i produktionsledet.

Så från det att honungen lämnat bikupan är det minst 4-5 veckor innan den är krämig och färdig att säljas. 
Vanligtvis blandar vi olika batcher av likartad honung när det dags att få den i glasburkar.

Upptappning av honung på burk, med undantag för Råhonung, gör vi på vinterhalvåret.

Råhonung (även kallad Färskhonung eller Primörhonung) är den honung som är i flytande form direkt från kupan, dvs innan den kristalliserar sig. Det är en lyxig delikatess som bara finns under skördesäsong. 
Råhonungen är som bäst innan den kristalliserar sig då den ofta blir hård och grusig i konsistensen.
Varför är det så? Jo, det har med att göra med de sockerarter som finns i vår nordiska fauna, som begränsar flytande svensk honung till en lyxvara endast tillgänglig under sommaren. 
Så flytande honung på våra breddgrader existerar bara på sommaren och en bit in på hösten! 

Ni har säkert sett "Flytande Honung" på flaska i butiker under vinterhalvåret?
Det är antingen blomhonung från varma breddgrader, eller ännu mer troligt; Honung som utsatts för stark upphettning och/eller med tillsatt druvsocker. Fulhonung om du frågar oss.

All honung, dvs även kristalliserad går att få flytande/rinnig om man varsamt värmer den till ca 36-38 grader, och då förstörs inte honungen, och man slipper tillsätta druvsocker....



För den mer nördiga läsaren:

Vår maskinpark för honungshantering består av:


Avtäckning: Manuell elektrisk uppvärmd hyvel


Honungslossare: Sjölis, manuell


Avtäckningsvax/Pressning: Vaxskruv Honeypaw 350


Slunga: Lyson Premiumline 24 ramars självvändande, programmerbar, helautomatisk


Karusellseparator: CFM


Pump: Minor 40, 380V


Rörverk: Hemmabygge i 400kg Mjölktank


Tankar: 2 st 400kg mjölktankar, som bufferttankar & foderblandning. Alla tankar och silkärl är utrustade med Camlock snabbkopplingar.


Värmeskåp: Hemmabygge, rymmer en europapall


Tappmaskin: Dana Apimatic 1000 med rullbord


Share by: