Kallslungad vs Uppvärmd honung
Kallslungad honung, ej uppvärmd....vad innebär det?
För att utvinna honung ur vaxkakorna kan den inte vara kall, det är en omöjlighet oavsett om man pressar eller slungar honungen. Det förekommer en hel del påståenden att man värme förstör honung och därför marknadsför en del biodlare sin honung som kallslungad.
Men, vi måste hålla i sär begreppen "uppvärmd" med "upphettad".
Temperaturen i en bikupa är ca 36 grader, det innebär att honungen när den skördas har en temp på 25-36 grader, dvs det är honungens naturliga temp. Vid slungning eller pressning av honung är 25 grader den perfekta temperaturen i slungrummet. Varmare än så blir det stopp i vaxpressen eller kakras i slungan.
För att honungen ska rinna lätt ur och genom de olika maskinerna och silar så är det vanligt att man har värme i botten av dessa.I vårt fall har vi värme i botten av slungan och i botten av karusellseparatorn. Denna är ställbar med stor precision och anpassas efter olika typer av honung/behov. Tex behöver ljung högre temperatur är honung som är skördad tidigt på säsongen. Tiden som honungen rinner över dessa ýtor är väldigt kort, så även om bottenvärmen är ställd på 50 grader blir honungen aldrig varmare än 35 grader, dvs dess naturliga temperatur. Vanligtvis räcker en bottenvärme på 40 grader långt.
Detta har alltså ingen som helst negativ påverkan på honungen.
Innan honungen hamnar i en glasburk lagrar vi den vårt kylrum, där även kristallisering sker. När det dags att hälla upp honungen på burk måste den först värmas för att kunna hanteras. Detta sker varsamt i ett värmeskåp där vi under 1-2 dygn värmer den till kuptemperatur igen. Vi värmer således aldrig vår honung annat än till dess naturliga temperatur.
Upphettad honung till 50-70 grader är något helt annat, det gör man för att få honungen i ett permanent flytande tillstånd. Det är mycket vanligt i USA. Det är av den anledningen benämningen Raw-Honey blivit vanlig, och syftar då till honung som inte blivit upphettad.
Inom EU får honung upphettad över 40 grader inte längre saluföras som honung. Så all honung producerad inom EU är Raw-Honey.




